Open woning in recreatiegebied
In een landelijk gebied tussen Brasschaat en Brecht (België) ligt een recreatie gebied met compacte ééngezinswoningen. Tussen de kleine versies van de klassieke fermette, staat deze eigenzinnige duurzame woning in houtskeletbouw. Naast het bio-ecologische karakter heeft deze woning ook subtiele organische karakteristieken. De verhoudingen, zowel in plan, als in de gevel, zijn opgebouwd uit de guldensnede regel. De buitengevel is eerder strak en sober opgevat om de kosten te beperken. Binnenin geeft de centrale steunmuur, met zijn lichte kromming, de woning zijn organische karakter. De centraal gelegen inkomhal met eethoek achteraan en de slaapkamer en gang daarboven, krijgen door de organische kern een veel gezelligere sfeer. Daar waar er meubelen en kasten staan, zijn de muren recht.
De woning is gebouwd uit een gepréfabriceerd houtskelet. Om speelsheid in het ontwerp te brengen, is de inkomzone iets naar binnen geplaatst. De straatgevel is noordgericht en is vrij gesloten. Enkel de inkompartij is volledig in glas. De achtergevel is maximaal open om voldoende licht en zon binnen te halen. Om oververhitting te vermijden zijn er screens voorzien. Het zuidelijk dakvlak is volledig benut met zonnepanelen zodat de woning voldoet aan de EPB normen. De gevel is afgewerkt met bepleistering in een lichtcrème kleur. De raampartijen, uit FSC gelabeld Afromosia hout, zijn bijzonder mooi. Het dak is bedekt met oude Boomse rode pannen. De regenwater afvoeren en dakgoten zijn uit zink. Deze woning is een mooi voorbeeld binnen de trend van steeds compacter gaan wonen. Het project is onder Archi4 gebeurt.
Verbouwing Stal zolder tot 3 Studio’s
Het betreft een project van WIDAR vzw op de Acaciaweg te Merksplas. De dorpsgemeenschap WIDAR Vzw is gevestigd in het landelijke Merksplas en is een voorziening waar mensen met een beperking samen leven, wonen en werken. Deze antroposofische instelling heeft verschillende gebouwen verspreid over Merksplas. Dit specifieke locatie heet Idafeld. Idafeld is een zorgboerderij voor personen met een handicap. Medewerkers met hun families wonen in de voorziening en vormen samen met de opgenomen personen met een handicap een woongemeenschap.
Het project in bijlage betreft een bestaand gebouw en ligt aan de linkerzijde van het terrein. Vanuit de Verbindingsstraat loopt het tarmac Acaciaweg naar de hoofd toegang van het complex. Enkel jaren geleden is de oude stal op gelijkvloers verbouwd tot een polyvalente ruimte en begeleiders woning. Dit ontwerp betreft de verdieping dat momenteel als schuur wordt gebruikt. Op termijn dient deze omgebouwt te worden tot drie studio’s voor de bewoners. De drie studio’s liggen aan de zonnige zuidgevel.
Modernisering hoeve te Emblem
De langgevelhoeve werd zeer grondig verbouwd op een bio-ecologische manier. We gebruikten onder meer schelpen en kurk isolatie, papiervlokken isolatie, kalkhennep, pavedentro, leem, 3 lagig glas en andere natuurlijke materialen ( zandsteen, eik,…). Water wordt collectief gezuiverd in een rietveld en regenwater wordt maximaal herbruikt. Op het dak liggen zonnepanelen en er is ook een groendak aangelegd. Men stookt met hout uit eigen bos met een duitse hoogrendements massa houtkachel ( ontwerp door MD) en warmen zo het hele huis.
Het project is onder Archi4 gebeurt. Voorontwerp door Mark Depreeuw (MD). Definitieve ontwerp (Bouwaanvraag) tot en met uitvoering door Steven Dalving.